Πέμπτη, Απριλίου 03, 2008

Άνοιξεν ο Μακρύδρομος

Με βάση τον τίτλο του ΡΙΚ ψες, στο κεντρικό του δελτίο, υποψιάζεται κανείς ότι όλοι γνωρίζουν ότι "Μακρύδρομος" είναι η οδός Λήδρας στην Λευκωσία. Μια οδός που για καμμιά 40ριά χρόνια ήταν κλειστή από κάποιο σημείο της και πέρα λόγω των ταραχών του '63 και της μετέπειτα κατοχής του μισού τμήματος της πρωτεύουσας από τον Τουρκικό Στρατό.

Από σήμερα το πρωί το ελεύθερο και το κατεχόμενο τμήμα της εμπορικής οδού της Λευκωσίας επανενώθηκαν. Επανενώθηκαν προσωρινά. 'Όπως επανενώθηκαν προσωρινά οι κατεχόμενες περιοχές και μέσω άλλων σημείων διέλευσης, στο Λήδρα Πάλας, στον Αγ. Δομέτιο και αλλού. Περάσματα τα οποία τα υποδεχθήκαμε, τουλάχιστον έτσι λέγαμε, με την ελπίδα ότι θα αποτελέσουν την ευκαιρία ο λαός να επανενωθεί.

Φαίνεται όμως ότι σε μεγάλο βαθμό η διάνοιξη των οδοφραγμάτων δε λειτούργησε ψυχολογικά όπως θα αναμενόταν στον λαό, μάλλον ανάποδα λειτούργησε. Στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που έγιναν κατά τις προεδρικές εκλογές φάνηκε ότι τα ποσοστά αυτών που επιθυμούσαν επανένωση ελαφρώς μειώθηκαν σε σχέση με πριν το δημοψήφισμα για το σχέδιο Αννάν το 2004. Πολλοί ελληνοκύπριοι, νομίζω, ικανοποιούνται από την δυνατότητα "τουριστικών" επισκέψεων στα κατεχόμενα, τα οποία έχουν αλωνίσει τουριστικά και όχι μόνο.

Εγώ προσωπικά δεν έχω πάει ακόμα στα κατεχόμενα και δεν προτίθεμαι να πάω αν δεν λυθεί το Κυπριακό. Ασχέτως αν νομικά θεωρείται ή όχι αναγνώριση η επίδειξη διαβατηρίου στις κατοχικές αρχές, ηθικά πιστεύω ότι είναι αναγνώριση. Το γεγονός ότι πλέον πηγαίνω, σε αντίθεση με παλαιότερα, επειδή πια μου "επιτρέπει" ο τουρκικός στρατός να κάνω την βόλτα μου στην βόρεια Κύπρο το θεωρώ αναγνώριση. Δέχομαι ότι πολλοί πρόσφυγες ήθελαν να πάνε στα κατεχόμενα για να δουν τα σπίτια και τους τόπους τους. Και αυτοί καταλαβαίνω απόλυτα γιατί ήθελαν να πάνε. Όμως το να πας στα κατεχόμενα για να φας ψάρι στην Κερύνεια επειδή το βρίσκεις και φθηνότερα είναι τουλάχιστον ανήθικο.

Καλώς να ορίσει το άνοιγμα της Λήδρας, και της κάθε Λήδρας, στα πλαίσια μιας συνολικής λύσης του κυπριακού. Η διάνοιξη όμως των οδοφραγμάτων ως τώρα, τουλάχιστον για την ελληνοκυπριακή πλευρά, δυστυχώς, περισσότερο με μονιμοποίηση και σταδιακή αποδοχή του status quo από τον καθένα μου φαίνεται, παρά σαν βήμα για λύση.




Με πολυχρωμα μπαλόνια να αφήνονται στον αέρα από τους επισήμους των δυο κοινοτήτων, και παρουσία στελεχών του διπλωματικού σώματος και των Η.Ε. το οδόφραγμα της οδού Λήδρας μετατράπηκε πλεον σε δίοδο

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Prin kala kala na anoiksei o dromos, evawsan ton pale!
O Syntrofkias ti xeirismous kanei ?

File ellas-kipros-enwsis ti exeis na peis gia auto ?

Ανώνυμος είπε...

επανηλθα αγαπητε αγορινο, οπως καταλαμβαινεις ενε μπορουσα να μεν το σχολιασω.
κατ'αρχας εν οι τουρκομογγολοι τα "αδελφια" μας που εδημιουργησαν τα προβληματα. για αλλη μια φορα ειδαμε τι εστι τουρκος.
ειλικρινα εν καταλαβαινω προς τι ο τοσος ενθουσιασμος για τη ληδρας?? εν μια διοδος που ανοιξε και που ΠΑΛΕ θα δειχνουμε την ταυτοτητα μας για να παμε στο αλλο μισο της πατριδας μας.
οσο για τους γυφτους που εχορευκαν τζαι ετραουδουσαν μαζι με τους τουρκους εχω να πω τουτο...
ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΤΕ ΤΟΥΡΚΟΙ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΤΕ.
οι τουρκοι επαραβιασαν τη συμφωνια τζαι τζινοι ετραγουδουσαν μογγολικα μαζι τους.
ατε πιεννετε νεο-κυπριοι να δωσετε τα λεφτα σας στον τουρκο, να κατσετε στις καφετεριες να καμετε φιλιες μα τους φονιαδες του εθνους μας.

Ανήρ Πάφιος είπε...

@E-K-E
αν και ως ένα σημείο συμμερίζομαι την απορία σου "προς τί τόσος ντόρος" νομίζω ότι μπορούμε να αποφεύγουμε ρατσιστικά και προσβλητικά σχόλια προς τον οποιοδήποτε.

Νομίζω, για να μείνω στο θέμα, ότι περισσότερο έγινε η υπερβολική προβολή του θέματος για εσωτερική κατανάλωση, αν και η είδηση από ότι είδα έπαιξε ολόκληρη μέρα στην πρώτη σελίδα του bbc και όπως έμαθα έπαιξε πρώτη είδηση στα δελτία στην Σουηδία (!)

Όπως είπα και στο κείμενο "Καλώς να ορίσει το άνοιγμα της Λήδρας, και της κάθε Λήδρας, στα πλαίσια μιας συνολικής λύσης του κυπριακού" και φίλε μου η συνολική λύση του κυπριακού την οποία επιδιώκουν όλοι οι εκπρόσωποι της πολιτικής μας ηγεσίας, μηδενός εξαιρουμένου, είναι η λύση της επανένωσης και της συμβίωσης. Επομένως η καλλιέργεια μίσους απλά και μόνο δεν προσφέρει απολύτως τίποτα. Θέλουμε λύση ή όχι; Όπως σου είπα και παλαιότερα αναγνωρίζω και είμαι περήφανος για την ελληνικότητα της καταγωγής μου αλλά αυτό δεν μου απαγορεύει να συμβιώσω ούτε με Τουρκοκύπριους ούτε με οποιονδήποτε.

Ανώνυμος είπε...

σε πολλα σημεια συμφωνω μαζι σου grx. σαν Ελληνες της Κυπρου θελουμε λυση αλλα οχι ΠΑΡΑλυση!
αν νομιζεις οτι οι τ/κ αγαπουν μας και θεωρουν μας "αδελφια" τους οπως τους θεωρουν καποιοι "Ελληνες" που ποδα καμνεις λαθος. να σου θυμισω μονο πως υποδεκτηκαν τον τουρκο στρατηγο και τις δηλωσεις του τουρκου "η Κυπρος ηταν ειναι και θα ειναι τουρκικη". επισης το οτι με το ανοιγμα μιας οδου οι τουρκοι εδημιουργησαν προβληματα παλε τουτο κατι σημενει. σημενει οτι παντα η τουρκια θα ειναι μεσα στα ποδια μας τζαι εν νομιζω να μπορεσουμε να ζεισουμε "αγαπημενα" με τους τουρκους της Κυπρου μετα την πλυση εγκεφαλου που υπεστησαν τοσα χρονια απο την μητερα πατριδα τους.

Ανώνυμος είπε...

File, ellas kipros enwsis, me xara diapistwnw kai pali, oti we are not so different you and I...
Yparxei kai to ixitiko apospasma edw gia osous endiaferontai gia ti prwti fora pou to eixa diapistwsei...
http://www.moviewavs.com/php/sounds/?id=gog&media=WAVS&type=Movies&movie=Austin_Powers_In_Goldmember"e=remember.txt&file=remember.wav

Vlepw oti oi apopseis sou exoun kapoia vasi pantws, an kai pas kapou na paikseis ton Ringo nomizw kai ligo xanesai... alla exeis point!

Ανώνυμος είπε...

ε εχω point ρε αγορινο
αλλα παλε εν σε "πιανω", τι εν τουτο το ηχητικο αποσπασμα παλε??

Ανώνυμος είπε...

File Ellas kipros enwsis,
Pisteva oti akougontas to 8a katalavaines... den peirazei omws! den me katalaves, kai oute prokeitai na me katalaveis

Ανώνυμος είπε...

τι πινεις και δε μας δινεις φιλε αγορινο??:S

Ανώνυμος είπε...

File E-k-e,
otan den exeis tin orimotita na katalaveis kati poly aplo, kalitera na men kamneis ton kezo giati ekti8esai!

Related Posts with Thumbnails