Δευτέρα, Ιουνίου 09, 2008

Μπλόφα του Σανιδα;

Για τον πρόσφατο γάμο ομόφυλων ζευγαριών ο οποίος τόσο πολύ μας απασχόλησε κατά πόσο ήταν νόμιμος ή όχι έχω μια παρατήρηση. Πριν τον γάμο, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς είχε προειδοποιήσει - απειλήσει - τον δήμαρχο της Τήλου ότι επειδή κάτι τέτοιο είναι παράνομο, αν προβεί στην τέλεση του γάμου θα διωχθεί δικαστικά.
Μια εβδομάδα μετά και ενώ μια χαρά πραγματοποιήθηκαν οι δύο πρώτοι τέτοιοι γάμοι, παρ' όλες τις κορώνες για το κατά πόσο ήταν αυτοί νόμιμοι στα τηλε-παράθυρα, ο δήμαρχος δεν διώχθηκε.
Επομένως, μπορεί να συμπεράνει κανείς, δεν υπάρχει κάποιο αδίκημα του δημάρχου ή κάποια παράβαση καθήκοντος. Αν υπήρχε ήταν δεδηλωμέη η πρόθεση της εισαγγελίας να τον διώξει, κάτι που ακόμα δεν έπραξε. Άρα, εαν δεν υπήρχε κάποιο αδίκημα, η απειλή - προειδοποίηση Σανιδά δεν στηριζόταν σε κάποιο νόμο; Μπλόφαρε ο εισαγγελέας λέγοντας ότι είναι παράνομο και ο δήμαρχος θα διωχθεί;

3 σχόλια:

Kotsios είπε...

Η υπάρχουσα νομοθεσία για τέτοια θέματα είναι, στην καλύτερη περίπτωση, ασαφής. Ο εισαγγελέας θα είχε πολύ δύσκολο έργο μπροστά του αν ήθελε να προχωρήσει στην ποινική δίωξη του δημάρχου και ο τελευταίος θα μπορούσε άνετα να αναβάλλει την ακροαματική διαδικασία επ' αόριστον μέχρι να ψηφιστεί νομοσχέδιο που να διασαφηνίζει τα πράγματα. Και, όπως ξέρουμε, λόγω ΕΕ δε μπορεί να ψηφιστεί τέτοιο νομοσχέδιο που να απαγορεύει ρητά τέτοιους γάμους καθότι θεωρείται παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Συνεπώς μόνο θετική έκβαση θα είχε η ιστορία υπέρ του δημάρχου της Τήλου.

Madame Bovary είπε...

Συμφωνώ ότι η νομοθεσία είναι ασαφής, καθώς στο Σύνταγμα δεν αναφέρεται κάτι για το φύλο. Ο Σανιδάς βέβαια επικαλέστηκε το άρθρο 21 του Συντάγματος, το οποίο μιλάει για προστασία του θεσμού του γάμου και της οικογένειας ως θεμέλιο της συντήρησης και προαγωγής του έθνους κλπ... Αλλά και ο δήμαρχος από την άλλη, επικαλέστηκε τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που προστατεύει την ελευθερία και την αυτοδιάθεση των ατόμων. Και απαντώντας στις απειλές του Σανιδά είπε πως παράβαση καθήκοντος θα ήταν αν αρνούνταν σε κάποιον το δικαίωμα να αποκτήσει συγγένεια πρώτου βαθμού με αυτόν που έχει επιλέξει.

Ανήρ Πάφιος είπε...

Και για να μην ξεχνιόμαστε, πάμε για την συμπλήρωση της δεύτερης εβδομάδας και ακόμα για δίωξη δεν ακούσαμε κάτι...

Related Posts with Thumbnails