Κυριακή, Ιουνίου 15, 2008

Η ιστορία μιας κατάρρευσης

Φαντάζομαι ακούσατε, οι κύπριοι αναγνώστες, τα νέα. Και αν όχι, η εικόνα κάτω μιλά, φωνάζει από μόνη της.

Βλέπετε το "Δημοτικό θέατρο Λευκωσίας". Στην οροφή του, αυτό δεν είναι εφφέ. Είναι η στέγη που έπεσε. Απλά έπεσε, χωρίς αφορμή, την νύκτα της 11ης Ιουνίου, κατά της 9 το βράδυ με ένα "εκκωφαντικό", σύμφωνα με τους κλασσικούς περιοίκους, θόρυβο.

Το θέατρο ανηγέρθη το 1958 με κόστος (τότε) 213000 λιρών. Το 2005 έγινε πλήρης (;) ανακαίνιση του με κόστος 4 εκ. λιρών (!) και το 2008 έγινε κατάρρευση της οροφής του με κόστος ανεκτίμητο. Για όλα τα άλλα υπάρχει ο κυπριακός λαός που πληρώνει το μάρμαρο.

Εντυπωσιακό ειναι ότι κατά την ανακαίνιση "είδαν" οι μηχανικοί, "με το μάτι", ότι η οροφή ήταν ενταξει και δεν έκαναν κάποια διορθωτική ενέργεια για την ενίσχυση της στήριξης της, παρά κρέμμασαν από αυτήν αεραγωγούς για κλιματισμό, φωτιστικά, ηχητικά συστήματα κλπ. Σε όλα αυτά πήρε 2,5 χρόνια για να την λυγίσουν. Καλά άντεξε.

Το κόστος που γλυτώσαμε από την μη ανακαίνιση της στέγης ήταν γύρω στο 1εκ. λίρες. Δεν ξέρω κατά πόσο ενδιαφέρει αλλά την ανακαίνιση είχε συν-αναλάβει το γραφείο της κόρης του τότε υπουργού παιδείας και πολιτισμού.

Ευτυχώς το θέατρο ήταν άδειο την συγκεκριμένη ώρα!

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

vre ti mou thimizi ? pote ixe pesi ena NEO stegastro edw stin vlaxarapia kai efage 2-3 an8ropous ?

bravo mas , imaste axia tekna tou ellinismou kai sinodiporoi tous stin apatewnia kai sti lamogia

Ανώνυμος είπε...

ειδικα εσυ Ελληνοαλβανοτουρκε το πιο αξιο απ'ολα!

Unknown είπε...

Ο άνθρωπος δηλώνει ΕλληνοΤουρκοΑλβανός. Μεν του αλλάζεις ταυτότητα...

Ανώνυμος είπε...

pesta arxige ! apostomose tous graikilous !!!!

Kotsios είπε...

Η οροφή είναι ανακυκλώσιμη τουλάχιστον;

Ανήρ Πάφιος είπε...

Από ότι φαίνεται, τσιγκοκατασκεύασμα είναι... Τί σου είναι όμως η επίδειξη, από κάτων μάρμαρα και κολώνες με κιονόκρανα, αψίδες και φρου φρού και από πάνω, εκεί που δεν φαίνεται σκεπή γκαραζ... Πολιτισμός και μεγαλείο.

Related Posts with Thumbnails