Δευτέρα, Ιουνίου 09, 2008

Είχε προβλεβθεί ο σεισμός;

Αυτό που ζήσαμε χτες στην Πάτρα ήταν απίστευτο! Τόσα χρόνια "καριέρας" στους σεισμούς αλλά τέτοιο χορό δεν είχαμε ξανακάνει! Αν και 6,5 ρίκτερ ο τρόπος που έγινε αισθητή δόνηση ήταν πολύ έντονος.

Το ζήτημα που ίσως προκύπτει αυτή την φορά είναι οτι πριν 3 μήνες περίπου επιστήμονες, είχαν βγει δηλώνοντας ότι περιμένουν μεγάλο σεισμό στην περιοχή. ΟΙ έρευνες βέβαια της ομάδας ΒΑΝ που έκανε την πρόγνωση δεν γίνονται αποδεκτές από την πλειονότητα των υπολοίπων σεισμολόγων. Παρ' όλα αυτά σε αυτή την πρόβλεψη, τουλάχιστον γεωγραφικά έπεσαν μέσα. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν κάπου στο κέντρο του ορθογωνίου που φαίνεται στον χάρτη. Τυχαία; Αξιόπιστα; Δεν ξέρω με πόσο επιστημονικά αποδεκτά κριτήρια, αλλά έπεσαν μέσα. [διαβάστε εδώ, από την ζούγκλα του Μάκεως - φανατικά υπέρ της ΒΑΝ] Πριν δυο τρεις μήνες πάντως, η νομαρχία Αχαϊας έπαιρνε στα δικαστήρια τον σεισμολόγο του Πανεπιστημίου Πατρών Άκη Τσελέντη, με τον νομάρχη να τον αποκαλεί "τρομοκράτη" και να τον κατηγορεί ότι προκαλεί άδικα πανικό. Ο Τσελέντης είχε μιλήσει σε ΜΜΕ για την προαναφερθείσα δημοσίευση της ΒΑΝ.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

H istoria me tin nomarxia Axaias, an 8ymaste kala, itan ka8ara logw karnavaliou. O kalos nomarxis, anisixouse oti 8a tromokrati8ei o kosmos kai de 8a er8ei sto gamw-karnavali Patrwn na apolausei oli auti tin aidia! gi'auto kai egine oli i istoria me tis diwkseis enanti stous seismologous!
Kargiolis!

Kotsios είπε...

Αυτό που ξέρω εγώ είναι ότι άμα γίνει το κακό όλοι θα βγουν μετά να πουν πως το είχαν προβλέψει.
Στην περίπτωση με τη ΒΑΝ, δε ξέρω κατά πόσο στηρίζονται σε επιστημονικά στοιχεία για τις προβλέψεις τους και κατά πόσον οι μέθοδοι τους γίνονται αποδεχτές. Αλλά μη ξεχνάμε ότι οι προβλέψεις σεισμών είναι "λαχείο" μέχρι τώρα. Άμα το προβλέψεις γίνεσαι ήρωας (σπάνιο αλλά συμβαίνει, μήπως απλή τύχη;), άμα πέσεις έξω έχεις το άλλοθι της μη επιστημονικά αποδεδειγμένης, πειραματικής μεθόδου.

Ανήρ Πάφιος είπε...

Αυτό ακριβώς που λές Κώτσιο είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν πρέπει αυτές να δημοσιεύονται με την ελαφρότητα που δημοσιεύονται στα ΜΜΕ.

Μια τέτοια εκτίμηση, με το ευρύ χρονικό πλαίσιο που έχει είναι χρήσιμη για το κράτος, για να οργανώσει/ενισχύσει υποδομές και μέσα σε μια υποψήφια περιοχή αλλά στο ευρύ κοινό μόνο πανικό και ανησυχία θα προκαλέσει. Το σχεδόν σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται κανείς μόλις ακουσει κάτι τέτοιο να κάνει έλεγχο στο σπίτι του...

Related Posts with Thumbnails